Kedi ve köpekler neden idrar kaçırır?

Posted by

T24 Yaşam

Kedi ve köpeklerde idrar kaçırma, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Erken teşhisin, tedavi sürecini hızlandırabileceğini anımsatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten “İstanbul’da görülen vakalarda genellikle stres, anksiyete veya böbrek rahatsızlıkları dışında en çok yaşlılık ve nörolojik sorunlar idrar kaçırmaya neden oluyor” dedi.

Kedi ve köpeklerde idrar kaçırma sorunu, evcil hayvan sahiplerinin karşılaştığı yaygın ancak can sıkıcı durumlardan biridir. Bu sorun, genellikle basit bir davranışsal problem olarak düşünülse de, çoğu zaman altta yatan tıbbi bir neden olabilir. Eğer köpeğiniz idrarını kontrol edemiyor ya da evde uygun olmayan yerlere idrar yapıyorsa, mutlaka bir veteriner hekime danışın uyarısında bulunan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, “Erken teşhis, tedavi için hayati önem taşır” dedi.

Stres kaynaklı olabilir

“Eve geldiğinizde sizi kapıda heyecanla karşılayan kedi veya köpeğiniz ile oynamaya başladınız. Ancak ayakkabılarınızın yanında veya halıda küçük bir idrar birikintisi fark ettiniz. Bu tür durumlar kedi ve köpeklerde yaygındır ve genellikle heyecan, stres veya idrar kontrolü zayıflığı gibi sebeplerle ortaya çıkar. Ancak, devam eden ya da sıklaşan bu davranışlar, önemli bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu yüzden minik dostlarımızın bu davranışını takip etmek ve gerektiğinde bir uzmana danışmak gerekir” sözleri ile pet sahiplerini dikkatli olmaya çağıran Uğur Selin Çelikten, kedi ve köpeklerde idrar kaçırma sorunun çok çeşitli nedenleri olabileceğini anımsatarak şu bilgileri verdi:

“Erkek kedi veya köpeklerde, ergenlikle birlikte testosteron üretimi artar ve idrarıyla etrafa koku bırakırlar. Bazı kediler kumuna, köpekler gezerken dışarıya veya evde eşyalarınıza, koltuklara halılara dolaba koku bırakabilir. Bu kesinlikle spesifik bir kokudur ve ayırt edilebilir. O yüzden hasta sahipleri bu tür koku ve idrar kaçırma durumlarında genellikle evcil hayvanlarını hemen kısırlaştırmaya getirir.

Dişilerde ise erkekteki gibi koku bırakma durumu söz konusu değildir. Ancak kızgınlığa giren ve çiftleşemeyen bazı dişiler, stres kaynaklı olarak kızgınlık döneminde eve çiş yapabilirler. Kediniz veya köpeğiniz kısır, kızgınlığa da girmiyor ama hala evde çiş yapıyorsa nedeni strestir.

Stres ve anksiyete, kediler ve köpeklerde idrar yapma alışkanlıklarını bozabilir. Eve yeni bir hayvan gelmesi, yaşam alanındaki değişiklikler veya rutindeki bozulmalar, hayvanların strese girmesine neden olabilir ve bu da eve çiş yapmaya yol açabilir.

Kedi köpeğinizle az ilgileniyorsanız, evden erken çıkıyor, geç eve gidiyorsanız; eve küçük dostunuzun sevmediği biri geldiyse veya hoşlanmadığı bir şey yapılıyorsa yine aynı sorundan muzdarip olabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak patili dostlarımız; evde yeni bir çocuk doğduysa, ev sahibi değiştiyse stres nedeniyle çiş veya kaka yapabilir, strese bağlı olarak kusabilirler. Örneğin iş için çok sık seyahat eden birisiniz ve valiz hazırlıyorsunuz. Kedi veya köpeğiniz her seferinde valizin içine çişini yapıyorsa; bu durumun stres kaynaklı olduğunu vurgulamak isterim.

Eğer idrar kaçırma stres veya anksiyeteden kaynaklanıyorsa, sakinleştirici feromon spreyleri veya difüzörler kullanabilirsiniz. Bu ürünler, evcil hayvanınızın stresini azaltarak idrar kaçırmayı kontrol etmeye yardımcı olabilir.”

Nörolojik sorunlara dikkat

İdrar yolu ve idrar kesesi hastalıkları hakkında da bilgi veren Çeliktenşunları söyledi:

“Kristaller, taş, sistit gibi bu hastalıklar ve nicesi kedi ve köpeklerde idrar kaçırmaya sebep olabilir. Bu şikayete, halsizlik, keyifsizlik, iştahsızlık, ateş, kanlı idrar, kusma, çok su içme (polidipsi) ağrılı ve zor idrar yapma (strangüri), sık sık kesik kesik idrar yapma, pollaküri gibi bir çok sağlık sorunu da ekleniyorsa dikkatli olmakta ve bir hekimden destek almakta fayda vardır. Çeşitli idrar ve kan analizleri sonucunda serum ve antibiyotikli destekli bir tedavi protokolü ile hasta eski sağlığına kavuşabilir.”

“Öte yandan korku, heyecan, çok sevinç, norolojik hastalıklarda idrar kaçırmaya neden olabilir. Omurga kırılmaları, kafa tramvaları, sinirsel hasar, epileptik, nöbetler, bakteri veya virüslerin kan beyin bariyerini geçip beyne ulaşması ve beyne zarar vermesi, ensefalit gibi beyin zarı hastalıkları, yaşlılık, çeşitli beyin hastalıkları, şok ve bilincin kapanması, ishalden dolayı dışkıyı tutamamaya sebebiyet verir.”


Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?


 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir